Muista nämä seikat tehdessäsi häämeikkiä vs kuvausmeikkiä – meikkitaiteilija Vilja Vuolteen vinkit

Eri tilanteisiin ja tarkoituksiin tehtävät meikit voivat erota toisistaan erittäinkin paljon, esimerkiksi käytettävien tuotteiden, tekniikoiden ja tyylin suhteen. Mun mielestä häämeikki on ehkä haastavin meikkauksen laji, koska siinä täytyy miettiä kestävyyttä, kuvauksellisuutta, klassista ajattomuutta sekä ymmärtää morsiamen oma tyyli täydellisesti. Kuvausmeikissä meidän taas täytyy rakentaa kuvauksen teemaan sopiva look, miettiä miltä meikki näyttää kovien valojen alla, minkälaiset vaatteet kuvauksessa tulee olemaan ja toimiiko kokonaisuus. Tässä artikkelissa haluan vähän avata näiden kahden täysin erilaisiin tarkoituksiin tehtävien meikkien eroavaisuuksia: minkälaisia asioita häämeikissä ja kuvausmeikissä täytyy ottaa huomioon, ja mikä taas ei ole niin olennaista? 

Vasemmalla puolella kuva, johon olen tehnyt meikkidemon kuvausmeikkiteemalla. Oikealla puolella olevassa kuvassa häämeikkidemo. Mallina upea Annika.

Meikkipohja

Koska häämeikissä pysyvyys on yksi tärkeimmistä asioista, meikkipohjaksi valitaan lähtökohtaisesti mahdollisimman pitkäkestoinen vaihtoehto. Meikkipohjaa valitessa täytyy kuitenkin tietysti ottaa myös ihotyyppi huomioon, eikä vain automaattisesti valita tuotetta joka lupaa parhaimman kestävyyden; esimerkiksi meikkipohja joka pysyy upeana koko päivän kuivaihoisella morsiamella saattaakin lähteä öljyisellä iholla irtoamaan parin tunnin aikana. Vastavuoroisesti öljyiselle iholle täydellinen pohjameikki saattaa alkaa kuivaihoisella kerääntymään kuiviin kohtiin päivän aikana. Yleisesti ottaen nestemäiset long-lasting -tyyppiset meikkivoiteet ovat kuitenkin niitä jotka useimmilla kestävät pisimmän aikaa ilman korjailua. Mun lemppari pitkäkestoinen meikkivoide on tietenkin Estee Lauderin Double Wear, se kestää morsiamen kasvoilla kauniina hääjuhlien pikkutunneilla saakka. 

Video- tai kuvatuotannoissa – joissa paikalla on ammattilainen korjaamassa kuvattavan meikkiä joka välissä – käytetään useimmiten voidemaisia meikkipohjia. Ne on suunniteltu helposti korjattaviksi ja kerrostettaviksi toisin kuin nestemäiset ns. täysin kuivuvat meikkivoiteet. Usein isomman mittakaavan kuvatuotannoissa meikataan kasvojen lisäksi myös kaikki muu iho mitä näkyy. Ihon meikkaamiseen yksi suosituimpia tuotteita on MAC Studio Radiance Face & Body -meikkivoide. Se on nestemäinen tuote, mutta käyttäytyy iholla ennemmin kuin voidemainen. Tuote on myös todella ohutta, joten sitä on helppo levittää kaikkialle kroppaan. Itse käytän tätä usein myös kasvojen meikkaamiseen jos meikattavalla on todella upea iho ja halutaan vain hieman tasoittaa sävyä. 

Valokuvatuotannoissa kannattaa myös miettiä mihin asioihin on järkevää käyttää aikaa, jos kyseessä on kiireinen aikataulu. Esimerkiksi jokaisen pienen näppylän peittäminen huolellisesti ja pikkutarkasti ei ole välttämättä niin tärkeää, koska jälkikäsittelyssä niistä muodostuvat varjot poistetaan joka tapauksessa Photoshopilla. Eli kannattaa keskittyä niihin yksityiskohtiin joita on vaikeampaa korjata jälkikäteen Photarilla. Esimerkiksi ripset ovat tällainen yksityiskohta, myös kulmakarvat kannattaa muistaa aina harjata oikeaan suuntaan esimerkiksi asunvaihdon jälkeen.

Puuterointi

Häämeikissä puuterointi on yleensä lähes pakollista, jotta meikki saadaan pysymään kauniina aamusta iltaan. Ohutkin puuterikerros kiinnittää meikin ja auttaa sitä pysymään. Öljyisellä iholla puuteri estää kiiltelyn ja siten estää öljyä irrottamasta meikkiä esimerkiksi t-alueelta. 

Kuvausmeikissä puuterointia ei kuitenkaan välttämättä tarvita, ainakaan koko kasvojen alueelle. Itse käytän usein kuvausmeikissä voidemaisia tuotteita esimerkiksi varjostukseen, aurinkopuuteriin, poskipunaan ja highlighteriin. Vasta lopuksi katselen kokonaisuutta ja arvioin mihin puuteria tarvitaan. Jos halutaan kuulas ja kevyt meikkipohja, voi olla että puuteroidaan vain t-alue. Legendaarisen meikkitaiteilija Mary Greenwellin metodi luonnolliseen puuterointiin on tehdä otsan alueelle puuterilla kolmio, silmien alle nenän pieltä kulkevat kolmiot, hieman nenänpäälle sekä leukaan viimeinen ylösalaisin oleva kolmio. Jos halutaan super glass skin -tyyppinen lopputulos, puuteria ei välttämättä tarvita ollenkaan. Ehkä vain aavistus silmien alle, jotta peitetuote ei keräänny.

Huulimeikki

Huulimeikissä hääpäivänä tulee aina ajatella sitä, minkätyyppiseen punaan asiakas itse on mieltynyt. Suurimman osan ajasta halutaan joku helppo nudepuna, jota voi aina muistaessa lisäillä päivän mittaan. Joskus taas toiveena on kirkkaampi puna, mutta pysyäkseen huulilla mahdollisimman hyvin, huulipunan tulee olla todella mattainen. Hyvinä esimerkkeinä nestemäinen huulipuna tai todella mattainen perinteinen huulipuna. Jotkut asiakkaat tosin ovat valmiita myös korjailemaan punaa päivän aikana jos he haluavat hieman perinteisemmän ja ei niin mattaisen kirkkaan punan.

Kuvauksissa mattahuulipunat näyttävät usein hieman luonnottomilta. Mattapuna saattaa tehdä huulista hieman kuivahtaneen näköiset, varsinkin jos huulissa on yhtään rohtuneisuutta. Kiillot ja kiiltopunat sen sijaan näyttävät kuvissa luonnollisemmilta ja raikkaammilta! Kuvauksissa esimerkiksi kirkkaanpunainen kiiltopuna voi olla hyvä idea, mutta oikeassa elämässä en ehkä lähtisi sitä laittamaan juhlameikkiin, koska se ei luultavasti pysy kauniina kovin pitkään. Ennen kuin nappaan mallista ja valmiista lookista kuvan meikkikursseillani, vinkkaan usein oppilaille vielä viimeistelyvaiheessa että “lisää vielä hieman kiiltoa!”

Häämeikin ja kuvausmeikin tärkeimmät pointit tiivistettynä

Häämeikki

  • Aikaa kestävä ja morsiamelle sopiva
  • Kokonaisuuteen sopiva
  • Saa morsiamen näyttämään omalta itseltään
  • Näyttää kauniilta (yleensä) luonnonvalolla kuvatessa
  • Pysyy aamusta iltaan todella pienellä korjailulla tai ilman korjailua

Kuvausmeikki

  • Näyttää erityisen hyvältä kuvissa, yleensä kovissa valoissa
  • Pysyy kuvauksen ajan kauniina, mutta ei välttämättä pitkäaikaisesti
  • Muista pitää mielessä mitä asioita pystyy korjaamaan jälkikäteen Photoshopissa ja mitä ei

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *