Hygieeninen meikkipakki – Puhtaat työkalut ja meikit

Hygienia on yksi tärkeimmistä osa-alueista meikkaajan työssä. Puhtailla työkaluilla ja meikeillä varmistat sen, että pöpöt eivät sinusta johtuen liiku asiakkaalta toiselle. Listasin artikkeliin tärkeimmät muistettavat hygienia-asiat.

Siveltimien puhtaus

Meikkaajan tärkeimmät työkalut on pidettävä ehdottoman puhtaina. Meikkisiveltimien puhdistus tulee tehdä jokaisen asiakkaan jälkeen. Jos siveltimiä on pakissa vain vähän ja meikkaat putkeen useita asiakkaita, voi suteja joutua puhdistamaan asiakkaiden välissä. Jos sivellintä voi käyttää hieman kosteana (rajaussiveltimet, huulipunasiveltimet, meikkivoidesiveltimet, peitevoidesiveltimet), voit pestä siveltimen saippualla ja vedellä ennen seuraavaa asiakasta.

Puuterimaisiin tuotteisiin käytettäviä siveltimiä voi puhdistaa asiakkaiden välissä myös nestemäisellä tai geelimäisellä siveltimenpuhdistusaineella: kaada puhdistusainetta hieman paperille tai pyyhkeelle, ja pyörittele sivellintä tuotteessa kunnes siitä ei enää lähde väriä. Muista kuitenkin aina “syväpuhdistaa” siveltimet saippualla asiakaskeikkojen välissä.

Älä tupladippaa

Kun otat siveltimellä meikkiä suoraan purkista ja levität sitä asiakkaan kasvoille, samalla siveltimellä ei voi enää napata lisää tuotetta purkista. Samalla tavalla kuin Seinfeldissä “Timmy” saa raivarin, kun George tupladippaa sipsiä dippikulhoon, minun päässäni kiehuu kun ajattelen sitä, että jotkut levittelevät siveltimien välityksellä pöpöjä toisiin ihmisiin. Käyttöön kannattaa siis ottaa paletti tai kämmenselkä ja spaatteli. Voit käyttää myös puhdasta sivellintä kasataksesi tuotetta paletille. Myös huulikiillot ja muut tuotteet, joissa on valmiina applikaattori, tulee käyttää paletin tai kämmenselän kautta. Jos levität meikkiä suoraa applikaattorilla, anna tuote asiakkaalle mukaan tai heitä se roskiin.

Pöpöt eivät elä samalla tavalla puuterimaisissa tuotteissa kuin voidemaisissa, joten tämä sääntö koskee vain voidemaisia tai nestemäisiä tuotteita. Harva tuskin pystyy kuvittelemaan tekevänsä silmämeikin koskematta luomiväriin useaa kertaa samalla siveltimellä. On kuitenkin hyvä desinfioida myös puuterimaiset tuotteet tasaisin väliajoin. (Lisätietoa aiheesta alempana)

Meikkikynien ja huulipunien puhdistaminen

Meikkikynien puhdistus onnistuu helposti teroittimen ja desinfiointiaineen avulla. Suihkauta desiainetta reilusti kynään, pyyhkäistä paperiin ja teroita kynä. Desinfiointi kannattaa tehdä aina ennen ja jälkeen kynän käytön, puhtauden varmistamiseksi.

Jos olet käyttänyt perinteisen mallista huulipunaa suoraan asiakkaalle, on se mahdollista desinfioida. Suihkauta huulipunaan desinfiointiainetta ja nappaa huulipunan uloin kerros pois spaattelin avulla. Voit myös kaataa alkoholia lasin pohjalle, dipata sinne huulipunan kärjen, jonka jälkeen pyyhkäistä uloin kerros paperiin.

Kertakäyttöiset työkalut

Ripsivärin levittämiseen on hyvä käyttää kertakäyttöisiä kierteisiä ripsiharjoja. Ota ripsivärin oma harja pois purkista ja dippaa sen tilalle kertakäyttöistä ripsiharjaa. Levitä toiseen silmään ripsiväriä ja sen jälkeen pyöräytä ripsiharjaa kämmenselkään tai palettiin, jolloin ulompiin harjaksiin leviää lisää ripsiväriä. Jos tarvitset lisää ripsiväriä, ota joko uusi kertakäyttöinen ripsiharja käyttöösi tai jos mahdollista, pyöräytä puhtaalle paletille ripsivärin omalla harjalla väriä ja nappaa tuotetta lisää siitä. Viimeisin vinkki toimii vain tilanteissa, jossa ripsivärin oma harja on pehmeä ja nappaa mukaansa tarpeeksi väriä. Silikonisilla harjaksilla kyseinen tehtävä on mahdoton!

Jos asiakkaalla on silmätulehdus, huuliherpes tai muu ihoinfektio, tulisi kasvojen tulehtuneelle alueelle käyttää vain kertakäyttöisiä siveltimiä, jotka voi heittää pois meikkauksen jälkeen. Kanna siis pakissa mukana kertakäyttöisiä huulikiiltoapplikaattoreita ja vaahtomuoviapplikaattoreita.

Huulikiiltoapplikaattorin voi antaa myös asiakkaalle, jos annat hänelle hieman huulipunaa mukaan.

Luomivärit ja puuterimaiset tuotteet

Puuterimaiset tuotteet voit desinfioida helposti suihkuttamalla kevyesti isopropyl-alkoholia niiden päälle suihkupullosta. Anna alkoholin haihtua ennen kuin laitat kannet kiinni!

Pyyhe

Otan aina meikkikeikalle lähtiessäni mukaan kaksi isoa käsipyyhettä. Levitän pyyhkeen tasolle, jolle asetan meikit ja siveltimet. Jos tarvitsen meikkipakkini lähettyvilleni, asetan pyyhkeen tuolille ja laitan pakin siihen päälle. Näin en sotke asiakkaan kotia ja saan pidettyä tavarat selkeällä alueella.

Pakkausten puhdistaminen

Jos pakkisi näyttää sotkuiselta, asiakkaalle voi välittyä kuva, että se ei myöskään ole hygieninen. Muista siis pitää pakkisi myös päällisin puolin siistinä. Ota tavaksi puhdistaa pakkisi sekä kaikki sen sisällä olevat pakkaukset myös ulkopinnoilta. Jos meikkivoiteissa on kirkkaita korkkeja, putsaa myös niiden sisäpinnat ja suuaukolle levinneet meikkivoiteet. Tällainen “syväpuhdistus” olisi hyvä tehdä aina kun pakki alkaa vaikuttaa sotkuiselta. Itselläni on tapana tehdä tällainen putsaus kerran kuussa tai kahdessa. Mitä enemmän meikkikeikkoja teen, sitä useammin teen myös puhdistuksen.

Omat meikkini ovat suurimmilta osin läpinäkyvissä pussukoissa. Sen lisäksi, että ne ovat maailman kätevimpiä meikkien säilyttämiseen (näkee heti pussien sisällön), ne menevät myös helposti likaisiksi. Pussukat saa putsattua helposti esimerkiksi meikinpuhdistusliinalla. Varsinkin hieman kuivahtaneet liinat voi laittaa erinomaiseen hyötykäyttöön tässä yhteydessä.


Kiinnostuitko kouluttautumaan lisää mun (eli meikkitaiteilija Vilja Vuolteen) opissa? Tsekkaa tarjoamani live- sekä verkkokurssit täältä, tai tutustu yksityiskursseihin täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *