Suihkurusketusten huipputekijä Lotta Kangas: “Olen niin kiitollinen saadessani tehdä työtä mitä rakastan!”

Jos olet Helsingissä ja ihailet ohikulkijan kauniin tasaista ja syvää rusketusta, tai selailet esimerkiksi Emma-gaalan lookkikuvia punaiselta matolta, hyvällä todennäköisyydellä ihastelet Helsingin huippusuihkuruskettaja Lotta Kankaan kädenjälkeä. Lotasta on vuosien varrella tullut sekä tavallisten kuluttajien että viihdealan ammattilaisten luottotekijä, ja suosio sen kuin kasvaa. Oman liikkeen pyörittämisen lisäksi Lotta myös kouluttaa suihkurusketusten tekoa muille kauneusalan ammattilaisille. Pääsimme jututtamaan Lottaa hänen matkastaan kauneusalalle ja nimenomaan rusketusten maailmaan, sekä myös kiireisen arjen tasapainottamisesta ja tulevaisuuden haaveista.

Lotta kertoo kiinnostuneensa kauneudenhoitoalasta jo nuorena, ja hän aloitti parturi-kampaajan opinnot vuonna 2006. Lotta valmistui vuonna 2009 ja samana vuonna hän myös kouluttautui ripsiteknikoksi. Erikoistuminen suihkurusketusten pariin alkoi vuonna 2007, kun Lotta aloitti työharjoittelun Bad Hair Day -nimisessä liikkessä, joka valikoitui sen perusteella, että siellä tehtiin suihkurusketuksia. “Olen rakastanut ruskettunutta ihoa jo ihan nuoresta saakka, mutta en olisi kyllä silloin osannut edes haaveilla, että tästä voisi tulla minulle ihan täyspäiväinen työ. Työharjoitteluni BHD:ssa oli merkittävä matkallani tämän alan pariin, sillä silloin tutustuin liikkeestä vastuussa olleeseen Inka Lehtiluotoon, joka omistaa hiusten vaalennuksiin erikoistuneen Gyylin. Inkalla on ollut valtava vaikutus siihen, että jäin alalle. Hän valoi muhun uskoa, näytti suuntaa, ja on neuvonut ja mentoroinut mua viimeiset 15 vuotta kaikessa tekemisessäni”, Lotta kertoo.

Valmistumisen jälkeen Lotta teki jonkin aikaa töitä myös hiusten parissa, mutta vuonna 2013 hiusala jäi kokonaan kun Lotta aloitti yrittäjänä suihkurusketuksiin erikoistuneessa liikkeessä, ja palo suihkurusketusten tekemistä kohtaan syttyi toden teolla. Vuonna 2016 Lotta avasi ensimmäisen oman liikkeensä Helsinkiin Töölöön missä hän on edelleen. Suihkurusketusten lisäksi Lotta tekee kulmien laminointeja, ripsien kestotaivutuksia sekä ripsienpidennyksiä.

Lotan liike Helsingissä Töölössä

Suihkurusketusten hehkuva maailma

Mikä sitten rusketusten tekemisessä kiehtoo niin paljon ja saa aikaan niin hyvän fiiliksen? Lotan mielestä rusketuksissa palkitsevinta on ihmisen kokemus itsestään ruskettuneella iholla. “Siinä on valtava ero miten ihminen kokee itsensä päivettyneenä ja ilman, minkä takia koenkin tekeväni niin paljon enemmän kuin pelkän rusketuksen. Saan omaan elämääni syvän onnen tunteen saadessani tehdä työtä jolla on merkitys”, Lotta kertoo. Myös mukavan rusketuskokemuksen luominen asiakkaalle on Lotalle erittäin tärkeää: “Varsinkin ensikertalaisille suihkurusketus on helposti jännittävä kokemus jo itsessään, saati sitten alasti erikoisissa asennoissa pyöriminen tuntemattoman ihmisen edessä. Minulle on ensisijaisen tärkeää taata jokaiselle asiakkaalle miellyttävä kokemus, ja koenkin onnistuneeni siinä erityisen hyvin saamieni palautteiden perusteella”, Lotta kertoo.

Vaikka Helsingin kokoisessa kaupungissa suihkurusketuksille on kysyntää ympäri vuoden, sesonkivaihteluakin on. Lotta kertoo että kesä on ehdottomasti rusketusyrittäjän ykkössesonkiaikaa, sillä morsiamet, kaasot sekä häävieraat pitävät aikataulun kiireisenä. Lotta kuitenkin lisää, että tänä vuonna loppukevät ja alkusyksy ovat myös olleet entistä kiireisempiä, sillä monet järjestävät häänsä nykyään keskikesän sijaan keväällä ja syksyllä. Muita vuoden sesonkiaikoja ovat erinäiset juhlapyhät sekä pikkujoulukausi. “Suihkurusketusten suosio on kyllä vuosi vuodelta vain kasvanut, kun ihmiset tiedostavat nykyään enenevissä määrin auringon vaarat ja haitat. Myös pandemia-aika vauhditti rusketusten suosiota kun ihmiset eivät päässeet matkustamaan entiseen tapaan”, Lotta kertoo.

Suihkurusketusten teko on palkitsevaa puuhaa, mutta siihen liittyy myös yksi rusketusyrittäjän kannalta ärsyttävä asia: sotku. Suihkurusketusuutteen hiukkaset ovat hyvin pieniä ja leviävät helposti tilaan jossa rusketuksia tehdään. Lotta jakaa hänen vinkkinsä sotkun minimoimiseen: “Jos rusketat suihkurusketusten tekoon tarkoitetussa teltassa, varmista että asiakas on mahdollisimman hyvin teltan takaosassa. Teltan seinämät blokkaavat hyvin uutteen leviämistä, mutta on ensisijaisen tärkeää että asiakas ja sinun oma käsi millä suihkutat ovat mahdollisimman takana. Tärkeää on myös pitää teltta puhtaana! Puhdista teltan seinämät mahdollisimman usein asiakkaiden välissä. Voit hyvin myös muutaman kerran vuodessa viedä teltan ulos tai tilavaan kylpyhuoneeseen, missä saat suihkutettua puutarhaletkulla/suihkulla teltan seinät ja katon molemmin puolin.”

Yrittäjyyden ja vapaa-ajan balanssi sekä tulevaisuuden suunnitelmat

Parasta yrittäjyydessä Lotan mukaan on vapaus ja mahdollisuus toteuttaa oman näköistä elämää: “Yrittäjyys on valinta joka vaatii paljon, mutta antaa niin paljon enemmän! Olen niin kiitollinen saadessani tehdä työtä mitä rakastan. Haastavinta on ollut löytää omat rajat sekä balanssi työn ja vapaa-ajan välillä. Rentoudun pitämällä itsestäni mahdollisimman hyvää huolta. Itseni kehittäminen, niin henkisesti kuin fyysisesti, on ollut minulle viime vuosien tärkeimpiä teemoja. Lenkkeilen, joogaan ja uin. Syksyisin ja talvisin avantouinti on minulle henkireikä. Vietän aikaa ystävien ja perheen kanssa sekä matkustan. Mega kiireisen kesän jälkeen pidän nyt syksyllä loman, nimittäin lähden lokakuussa kuukaudeksi Balille joogaamaan ja surffaamaan!”

Entä minkälaisia lähitulevaisuuden suunnitelmia tai uusia tuulia on luvassa? Lotta kertoo että tavoitteena on avata ensi vuoden aikana uusi isompi liike, mikä mahdollistaisi työskentelytilan myös muutamalle muulle intohohimolla alaan suhtautuvalle ammattilaiselle. “Haluan laajentaa brändiäni ja kehittyä omassa tekemisessäni koko ajan. Ja oppia lisää! Vaikka olenkin työskennellyt alalla jo yli vuosikymmenen ajan, haluan ehdottomasti kehittyä koko ajan”, Lotta kertoo.

Myös Lotan suihkurusketuskoulutuksia on luvassa alkuvuodesta 2023. Kyselyjä koulutuksiin liittyen voi laittaa Lotalle Instagramiin @lashesbylotta tai sähköpostiin lottakaroliinakangas@gmail.com. Lotta kertoo koulutusten sisällöstä hieman lisää: “Koulutuksiini on tähän mennessä osallistunut ihmisiä ympäri Suomen ja se on ollut mieletöntä. On minulle enemmän kuin palkitsevaa jakaa omaa osaamistani ja tietoa, kehittää alan kulttuuria ja nähdä kun myös muut menestyvät. Koulutuksessa käymme läpi teknisen työn, teorian, laitteet sekä niiden käytön ja puhdistuksen, markkinointia, tuotteet, hinnoittelun, haastavat rusketusolosuhteet sekä ihmisten kohtaamisen. Oikeastaan ihan kaiken minkä rusketuksista tiedän! Tervetuloa koulutuksiin!”

Tilaa ilmainen Fabulous Finland Magazine, niin saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät artikkelit ja sisällöt sekä tiedon uusista kursseista ja tarjouksista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *