”Onneksi suomalainen sisu piti pääni kylmänä” – Riku Campon matka kansainväliseksi huippumeikkitaiteilijaksi

Katalogi- ja editorial kuvauksia Yhdysvaltojen rannikolta toiselle, maailmanluokan nimiä meikkiasiakkaina, kolme julkaistua ihonhoito- ja meikkikirjaa sekä freelancer kauneustoimittajan töitä Gloria-lehdessä. Tässä vain muutamia esimerkkejä huikeaa kansainvälistä meikkiuraa tehneen ja tätä nykyä Kalifornian Santa Monicassa asuvan meikkitaiteilija Riku Campon meriiteistä. Me Fabulous Finlandilla ollaan monen monen muun tavoin ihailtu Rikun kädenjälkeä jo pitkään, joten siksi ollaankin super innoissamme että saatiin jututtaa Rikua hänen uransa vaiheista, viimeisimmästä kirjaprojektista sekä tämän hetken must have -meikkituotteista. 

Ensimmäisenä tietenkin halusimme tietää, miten Riku on alalle päätynyt. Riku kertoo olleensa aina kiinnostunut muodista ja kauneudesta; nuorempana hän lueskeli äitinsä Femina-naistenlehtiä ihastellen mallien hiuksia ja meikkejä. Riku varttui Raumalla ja heti ylioppilaaksi valmistuttuaan vuonna 1988 tie vei Helsinkiin FaceArt-nimiseen meikkikouluun. Kyseinen koulu ei kuitenkaan tuntunut oikealta paikalta, joten meikkikoulu vaihtui käytännön oppimiseen asiakastyön kautta: “En pitänyt ollenkaan siitä miten siellä opetettiin vanhanaikaisesti meikkien tekoa, joten lopetin koulun. Heti seuraavalla viikolla aloitin Transmerilla Stendhal-sarjan freelancer meikkaajana Stockmannilla ja Pukevassa Helsingissä. Nuo 2 vuotta olivat minulle todellinen meikkikoulu kun meikkasin eri ikäisiä naisia päivittäin”, Riku kertoo. 

Riku Campo, I Am Beauty (2020, Harper Collins)

Ensimmäisten meikkaajavuosiensa jälkeen Riku lähti luomaan ulkomaille kansainvälisempää uraa ja lopulta asettui pysyvästi Yhdysvaltoihin vuonna 2002 saatuaan O1-työviisumin. Riku kertoo, että oman brändin ja asiakaskunnan rakentamisessa rapakon takana oli alkuun kova työ: “Alku oli vaikeaa, sillä vaikka minulla oli agentti, en saanut töitä yhtä helposti kuin Suomessa. Kilpailu oli jo silloin todella kovaa. Mietin jo palaavani takaisin Suomeen tai muuttavani Hampuriin, mutta onneksi suomalainen sisu piti pääni kylmänä”. Alan suurimmiksi eroavaisuuksiksi Suomen ja Yhdysvaltojen välillä Riku nimeää töiden monipuolisuuden ja tason. Myös budjetit ovat paljon suurempia kuin Suomessa, ja Riku onkin usein mukana matkustamassa kansainvälisten kampanjoiden kuvausryhmien kanssa. Töiden monipuolisuus todella käy ilmi kysyessämme Rikulta hänen tyypillisestä työviikostaan: “Sellaista ei ole, joka viikko on erilainen. Voin olla 14 päivää putkeen kuvaamassa katalogia Havaijilla, ja sen jälkeen lennän San Franciscoon kuvaamaan Athletan kampanjaa. Sitten on viikko vapaata jolloin pesen pyykkiä, pakkaan matkalaukut, pesen meikkipakit ja meikkaan editorial kuvauksia – viimeksi Brigitte Nielsenin Scandinavian Vogue -lehteen ja Kim Basingerin promokuviin”. Riku on meikannut myös paljon muita meille tuttuja nimiä – niistä esimerkkeinä Anne Hathaway, Anna Kendrick, Cindy Crawford ja Elsa Hosk – sekä työskennellyt huippuvalokuvaajien rinnalla.

Rikun TOP 3 meikkituotteet:

1. By Mario -sarjan voidemaiset poskipunat (upeat sävyt ja hyvä pito)
2. Kaikki Diorin luomivärit (sävyt ja helppous levittää luomille)
3. Gucci-sarjan huulipunat (loistavat sävyt ja koostumus, superluokkaa)

Vaikka Riku onkin asunut jenkeissä jo 20 vuotta, pitää hän vahvasti edelleen Suomi-kontakteja yllä, sillä hän toimii suomalaisille tutun ja suositun Gloria-lehden freelancer kauneustoimittajana. Riku toteaa, että on ihanaa tehdä Glorialle juttuja New Yorkista ja Los Angelesista käsin. Vuosien varrella Riku on ollut tekemässä meikkilookeja yli kolmeenkymmeneen Gloria-lehden kanteen!

Sen lisäksi että Riku on tunnettu kauneustoimittaja, hän on myös julkaissut kolme ihonhoitoon ja meikkaukseen keskittyvää kirjaa: Meikkiopas (2006, Otava Media), Best in Beauty (2010, Simon & Schuster) sekä uusimpana I Am Beauty (2020, Harper Collins)I Am Beauty on 40+ naisille suunnattu kirja, jossa Riku haluaa nostaa esille upeita eri ikäisiä naisia, joita emme välttämättä näe catwalkeilla tai muotilehdissä. Kysyimme Rikulta miten I Am Beauty -kirjaprojekti sai alkunsa ja eteni: “Halusin tehdä kirjan 40+ naisille. Esitin ideani alunperin suomalaisille kustantamoille, mutta kaikki sanoivat ‘Ei kiitos, sellaiselle kirjalle ei ole kysyntää’. Joten sainkin kansainvälisen sopimuksen Harper Collins -kustantamolta USA:sta ja kirjani julkaistiin myös Englannissa, missä se meni heti Amazonin sijalle #1! Tein myös promoa Australian markkinoille sekä Keski-Eurooppaan. Kirjaprojekti oli pitkä, mutta kun rakastaa työtään se ei tunnu koskaan uuvuttavalta. Kuvasin kirjan New Yorkissa valokuvaaja Samantha Rappin kanssa, minkä jälkeen lensin kirjoittamaan kirjaa kahdeksi kuukaudeksi Santa Monicaan Kaliforniaan. Sen jälkeen alkoi editointi ja kannen suunnittelu. Kokonaisuudessaan tämä projekti kesti 2,5 vuotta”, Riku kertoo. 

Riku Campo, I Am Beauty (2020, Harper Collins)
Riku Campo, I Am Beauty (2020, Harper Collins)

Olemme päässeet lukemaan Rikun uusinta tuotosta ja kirja on uskomattoman upea niin sisällöltään kuin visuaalisestikin. Kirjassa korostetaan ihonhoidon merkitystä meikkaamisessa sekä oman tyylin löytämistä, ja kirjan 16 mallia ovat iältään 40-80 vuotiaita. I Am Beauty -kirja pitää sisällään valtavan määrän kuvatutoriaaleja, erilaisia kasvoja ja upeita meikkilookeja. 

Kun pääsee tekemään meikkaajan töitä niin monipuolisesti kuin Riku, meitä kiinnosti myös tietää minkälaisista meikkitöistä hän pitää kaikkein eniten. Rikun vastaus oli: kaikista. “Ei ole mitään mistä en pidä, sillä rakastan työtäni ja rakastan tavata uusia ihmisiä työssäni. Olen super sosiaalinen ja en koskaan väsy työhöni”, Riku vastaa. Halusimme myös kuulla olisiko jotakin mitä hän tekisi eri tavalla meikkaajanurallaan näin jälkikäteen ajateltuna. Tähän Riku toteaa, ettei koskaan ajattele näin. “Elämä menee jokaisella ihmisellä omalla tavallaan ja minulla se meni näin. Olen saanut tehdä upeaa uraa kansainvälisesti ja uhrannut siihen kaiken aikani ja energiani. En vaihtaisi päivääkään pois”, Riku toteaa. 

Seuraa Rikua Instagramissa: @makeupbyrikucampo

https://www.rikucampobeauty.com

Tilaa ilmainen Fabulous Finland Magazine, niin saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät artikkelit sekä tiedon uusista kursseista ja tarjouksista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *